Ta vare på klokken din

For de fleste vil det å kjøpe seg en skikkelig klokke, enten den er mekanisk eller batteridrevet, være en betydelig investering. For andre, de som «bare skal ha en klokke som viser tiden», er investeringen gjerne mindre. Det som er felles uansett, er at du bør ta vare på den klokken du har. For å dra en sammenligning som ofte blir brukt: Dersom du kjøper deg en ny bil, så tar du vare på den. Det er gjerne service på bilen hvert år og da helst på et autorisert verksted. Du beskytter investeringen din og er føre var på eventuelle problemer som måtte dukke opp. På denne måten vil en oppdage feil, og får utbedret dem, før det eventuelt blir veldig kostbart. 

Så hvorfor denne sammenligningen med bil lurer du gjerne på. Jo, for på lik linje med en bil vil også et mekanisk urverk ha behov for service med regelmessige intervaller.  For å få et bedre innblikk i hva vi/urmakeren gjør når vi utfører en full service på klokken din, skal jeg nå ta deg gjennom en service, steg for steg.

Steg 1: 

Demontering av kasse

Lenken blir fjernet fra kassen og kassen blir demontert. Her nyttes riktig verktøy og stødige hender, som sikrer at klokken din er fri for riper og andre skader som følge av demontering.

Steg 2: 

Rensing av urverk

Urverket blir demontert og renset i en rensemaskin med 3 ulike rense-/skyllevæsker. Det er en meget skånsom måte å vaske og rense delene i urverket på, uten å påføre de delikate delene ekstra slitasje. Prosessen fjerner smuss og gammel olje som på sikt resulterer i unødig slitasje.

Steg 3: 

Erstatte utslitte deler

Et mekanisk urverk kan bestå av opptil 400 deler. Hver enkelt del av urverket blir nøye undersøkt og vurdert om de må erstattes. Utslitte deler blir erstattet med originale deler, slik at klokken din fortsatt er 100% original.

Steg 4: 

Montering og smøre urverket

Urverket blir forsiktig og nøyaktig satt sammen igjen. Urmakeren vil på dette tidspunkt også smøre lager og kontaktpunkter i urverket og benytter seg av opptil 4-6 ulike oljer og fett av høyeste kvalitet. Dette garanterer en fantastisk langtids-ytelse av urverket.

Steg 5: 

Kontroll av gange og presisjon

Gangen på urverket blir regulert og sjekket opp mot merkets og vår strenge kvalitetsstandard. Reguleringsapparat godkjent av merket benyttes i sluttfasen. Det forteller oss om amplitude, hvordan urverket fungerer, og vi kan regulere dersom uret fortner seg eller sakner seg. Etterpå står klokken minimum 5 dager i en winder for etterkontroll.

Steg 6: 

Rensing og polering av urkasse og lenke

Urkassen og lenken kan få tilbake sin glans og tilnærmet ytre som da klokken var ny, samtidig som urmaker er påpasselig med å beholde den originale formen på de forskjellige komponentene.

Steg 7: 

Montering av urkassen og sikring av vanntetthet

Når urkassen blir satt sammen igjen benytter urmaker anledningen til å bytte ut pakninger og kassehals for å forsikre seg at klokken beholder sin grad av vanntetthet også i fremtiden. Dette vil alltid bli informert om ved et prisoverslag. Ved restaurering av eldre klokker med plexi-glass blir dette gjerne skiftet eller polert og vi bytter gjerne krone. Det brukes alltid orginale deler så sant dette finnes.

Steg 8: 

Kvalitetskontroll

De funksjonelle og estetiske parameterne til klokken blir sjekket opp mot vår strenge standard. 

Etter service vil urmaker også kunne stille med garanti på at klokken fungerer optimalt. Du som klokkeeier kan ta med deg klokken din hjem, trygg på at du har en klokke som er  klar for flere nye år med problemfri visning av tiden. På nyere mekaniske klokker i et høyt prissegment er de fleste innforstått med at de bør gjennomføre jevnlige servicer for å unngå de dyrere reparasjonene. 

Vår mening er at du også bør ta service på rimeligere ur. En klokke du kanskje  tenker er for billig eller for gammel til å «koste penger» på, kan ofte være lønnsomt å stelle, dette av flere grunner; 

For det første vil det helt sikkert være noen som ser verdien i klokken, selv om den begynner å dra på årene. Kanskje du har barn, barnebarn eller nevøer/nieser som godt kunne tenkt seg å få en klokke som en kjær slektning har brukt med glede og stolthet? Ofte er det knyttet gode minner til en slik klokke og vil for noen ha mye høyere affeksjonsverdi enn reell verdi. 

For det andre vil du ved å vedlikeholde og ta vare på dine gamle klokker også være med på å bidra til et mindre «bruk og kast» samfunn. I en tid der det stadig blir lettere å kjøpe nytt og kaste det gamle, kan det være godt å være en liten motvekt til det, samtidig som vi ivaretar et stolt yrke med lange tradisjoner, som urmakeryrket er…. 

For det tredje kan en eldre klokke faktisk ha høyere verdi enn først antatt. Kanskje sitter du på en sjelden perle som virkelig er verdt å ta vare på? 

Uansett, ta vare på klokken din på samme måte som du vil ta vare på bilen din. Av fagfolk. Og la klokken gå i arv og bli brukt i generasjoner. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *