Dette bør en se etter i en klokke opp til 10 000 kr

Tekst: Kenneth Gjerde

I denne teksten vil jeg lage en oversikt over hva du som “nyfrelst” klokkeentusiast bør se etter ved kjøp av ur I det mellomste prissjiktet.Rutinerte klokkeeksperter vil nok være kjent med mange av momentene i listen. De vil nok også ha sine egne personlige preferanser på hva de ser etter.Til alle dere andre; -du som er usikker på hva du skal se etter, her håper jeg å kunne guide deg litt I forhold til hva du bør være oppmerksom på og som du også gjerne kan diskutere med selgeren.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger noen har spurt meg om hva som er en bra klokke, eller hva som gjør en klokke god. Dette spørsmålet er vanskelig å svare på, da en gjerne ikke kan liste opp og oppsummere hundrevis av klokkemerker for hver person. Så det ender som regel opp med at jeg gir en oversikt over hva en skal se etter, innenfor gitt budsjett.

Denne listen kommer ikke til å gå inn på funksjoner med klokken, som for eksempel kronograf(stoppeklokke), GMT(visning av annen tidssone) eller perpetual kalender(urverket er programmert til å “vite” antall dager i måneden/”evighetskalender”). Denne listen kommer til å diskutere aspekt ved klokken som gjerne er uavhengig av funksjoner. Dessuten er dette generelle ting å se etter, og da det ikke finnes en «perfekt» klokke, se til at den klokken du velger innehar flest mulig av de nevnte elementene.

  1. Safirglass

Til glasset på klokken har det blitt nyttet mange forskjellige materialer opp gjennom årene, men bare noen få dominerer markedet i dag. De aller fleste klokkene du kommer til å se på i dette prissegmentet innehar en av to glass: mineralglass eller safirglass. Den virkelig store egenskapen safirglass har er at det er utrolig ripebestandig. En ser ofte eldre klokker der kassen er ripete og godt brukt, men safirglasset ser helt nytt ut. Dette er en stor fordel på f.eks. klokker som Certina DS-8 Moonphase(en nydelig klokke godt under 10,000kr) med mange vakre detaljer på skiven. Da kommer safirglass virkelig til sin rett.

 

Certina DS-8 Chronograph Moon Phase C033.450.11.031.00

Veil. 7290,-

 

Certina DS-8 Moon Phase C033.457.16.031.00

Veil. 4490,-

 

Certina DS-8 Moon Phase C033.450.36.051.00

Veil. 7390,-

 

Certina DS-8 Lady Moon Phase C033.257.22.088.00

Veil. 4790,-

2. Solid metallkonstruksjon

For de fleste er det ganske åpenbart at en klokke er laget i massivt metall, men en ser ofte at billigere klokker kutter kostnader der de kan, også på metallet. Stålklokker bør som en hovedregel være laget av 316L rustfritt stål. En bør også gi lenken en ekstra sjekk, der bør lenkeleddene være laget av massivt metall, heller enn noe brettet eller hult metall. Dette finner en fort ut med en kjapp inspeksjon av klokken, før du kjøper den.

3. Sveitsisk eller japansk urverk (dersom det er en japansk klokke)

At Sveits lager gode urverk er nok noe du allerede visste, da de er kjent for dette over hele verden. Det du kanskje ikke var klar over er at Japan også lager gode urverk. De japanske kvarts urverkene kommer typisk fra produsenter som Seiko, Citizen og Casio. Selv om Sveits og Japan ikke er de eneste landene som lager urverk, så er det en god huskeregel i denne prisklassen å finne en klokke med urverk fra et av de landene. Da det ofte er japanske klokker som utnytter de japanske urverkene best, som for eksempel Seiko Prospex SRPC25K1 som nytter et Seiko Calibre 4R36 mekanisk urverk(som for øvrig også et meget godt valg innenfor dette prissegmentet). Det kan ellers være lurt å gå for sveitsisk urverk om klokken ikke er japansk. Til slutt er det, i denne prisklassen, ikke et «must» med automatisk urverk. Et kvarts-ur kan være et like godt kjøp.

Seiko Prospex SRPC25K1

Veil. 4998,-

4. Hvor solid klokken føles på armen.

Det er alltid lurt, når mulig, å prøve klokken du vil kjøpe på armen. Da får du sett hvor godt lenken eller remmen passer til urkasse, det skal være lite eller ingen slark der. En klokke skal heller ikke lage for mye lyd når en rister på håndleddet. Klokken bør også kjennes solid satt sammen og gi den berømte «kvalitetsfølelsen».

5. Klokken er faktisk laget av en klokkeprodusent.

De beste klokkene er designet både med tanke på funksjonalitet og utseende. Alternativet til dette er de såkalte «moteklokkene» der fokuset gjerne utelukkende har vært på utseende. Ved å kjøpe en slik moteklokke betaler en i all hovedsak for navnet som står på klokken, ikke urverket inni eller funksjonene den tilbyr. I de verste tilfellene har ikke moteklokken de funksjonene den tilsynelatende tilbyr heller. Før en eventuelt kjøper en moteklokke bør en i alle fall sjekke at subdials eller andre funksjoner faktisk virker som tenkt. Flere av de såkalte moteurene har også svært ofte buede og tynne mineralglass som lett knuses og det kan bli en stor utgift dersom glasset knuses lett og ofte. Det tryggeste du gjør er uansett å kjøpe en klokke der prisen gjenspeiles i kvalitet.

6. Dobbel lås på foldespenne, dersom klokken kommer på lenke.

De billigste klokkene som kommer på lenke har ofte spenne med enkel lås. En lås som en bokstavelig talt bare trykker på plass. Det du bør være på utkikk etter er lenke som kommer med spenne som har dobbel eller trippel lås. Sånn som for eksempel Raymond Weil Tango, en klokke som krysser av de fleste av boksene for kriterier vi ser etter.

 

Raymond Weil Tango 8280-ST3-20001

Veil. 9500,-

 

Raymond Weil Tango 8160-ST-00508

Veil. 6990,-

 

Raymond Weil Tango 5960-STP-00995

Veil. 9990,-

 

Raymond Weil Tango 5960-ST-00658

Veil. 6990,-

7. Vekt

Vekt er et punkt som splitter folket. Noen liker lette klokker og andre (som meg selv) liker at det er litt tyngde på klokken.  I det prissegmentet vi tar for oss er ofte tyngde et tegn på kvalitet. Tyngre vekt signaliserer, i denne prisklassen, ofte den solide konstruksjonen som jeg nevnte over i listen. På dyrere klokker så ser en også gjerne materialer som titan, som har lettere egenvekt enn stål, men som likevel kan betegnes som god kvalitet.

8. Signert krone og spenne

En klokkemaker er gjerne stolt over produktet han/hun har laget, derfor er det gjerne flere plasser på en klokke en kan se signaturen. Det er på urskiven, bak på urkassen, på kronen og på spennen. Billigere klokker har gjerne krone og/eller spenne uten signatur, noe som gjør det veldig tydelig at det er masseproduserte deler uten personlig preg.

9. Selvlysende indekser på urskiven.

Ikke alle ur har selvlysende indekser eller visere som gjør det lettere å se hva klokken er i svakt lys/mørke. Dette gjelder typisk dress-ur eller andre finere ur. For sports-ur eller andre dagligdagse klokker er det veldig vanlig med selvlysende materiale på både timemarkører og time/minutt anvisere. Det en bør se etter her er om klokken har LumiNova, eller enda bedre SuperLumiNova, da de ikke trenger så lang tid i lys for å kunne lyse opp lenge.

10. Veiledende pris vs ordinær salgspris

Når du har funnet klokken du liker og tenker å kjøpe deg, bør du legge ned litt arbeid i å finne ut hva den klokken vanligvis selges for. Veiledende pris er ofte en ting og salgspris er noen ganger en helt annen. En ser ofte klokker med kunstig høy veiledende priser som er kraftig rabaterte. Dette gjør det vanskelig å sette en reell verdi på klokken, noe som igjen gjør det vanskelig å vite om en selv betaler rett pris. Slike klokker kan være lurt å styre unna om en ikke er sikker på at en betaler det klokken faktisk er verdt.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *